



# USAID SOUTH ASIA REGIONAL INITIATIVE FOR ENERGY (SARI/ENERGY): WIND POWER WORKSHOP –

## "SUPPORTING WIND POWER TAKE-OFF IN THE SARI REGION"

### Three-day Stakeholder Workshop

#### Co-hosts: Sustainable Energy Authority (SEA) Location: Near Colombo, Sri Lanka

September 22, 23 and 24 (Wed, Thurs and Fri), 2010 (3 days)

9:00 am - 6:00 pm

### **DRAFT AGENDA**

Objective: To educate wind power stakeholders on the practical aspects and steps involved in the development of a wind power project from start to finish.

Format: SEA will host this event with USAID SARI/Energy support. Attendees are government, policy, NGO and project sponsor players in the wind power sector of SARI countries.

#### Program Schedule:

Time	Particulars	Presented by	Session Length		
Day 0 (Tuesday, September 21)					
Before 18:00	Arrival in Colombo	-	-		
19:00	Dinner Reception	SARI / SEA	60 min		
Day 1 (Wednesday, September 22)					
9:00	Welcome Statement	SEA	10 min		
9:10	SARI Region Wind Energy Overview – opportunities and challenges	S. Padmanaban (USAID)	15 min		

9:25	ADB's Role in Wind Power Development in South Asia	Jitu Sharma (ADB)	10 min
9:35	Wind Power ESQ and Workshop Objectives and Format	Amit Dalal (Tetra Tech)	10 min
9:45	How to Obtain a Bankable Wind Resource Measurement	Pramod Jain (IWE)	45 min
10:30	Open Discussion: How to Obtain a Bankable Wind Resource Measurement	Pramod Jain (IWE)	30 min
11:00	Break	-	15 min
11:15	Different Procurement Methods / Project Development Options, and Power Purchase Agreements	Soren Krohn (independent wind consultant to ADB)	45 min
12:00	Open Discussion: Different Procurement Methods / Project Development Options, and Power Purchase Agreements	Soren Krohn (independent wind consultant to ADB)	30 min
12:30	Break for Lunch		60 min
13:30	Grid Integration (dispatch, control and systems)	TBD (Probably NREL)	45 min
14:15	Open Discussion: Grid Integration	TBD	30 min
14:45	Break	-	15 min
15:00	Project certification; turbine/equipment standards and testing; and project due diligence	Soren Karkov (Det Norske Veritas (DNV) Singapore)	45 min
15:45	Open Discussion: Project due diligence – Learning from case studies	Soren Karkov (DNV Singapore)	30 min
16:15	Owner's Perspective on Wind Power Project Development Process	Senok Group	25 min
16:40	Energy Agency Perspective on Wind Power Project Development Process	SEA	25 min
17:05	Policies and Incentives for Promotion of Wind Power Development	SEA, AEDB, Senok Group	25 min
17:30	Open Discussion	SEA, AEDB, Senok	30 min

Day 1 w	orkshop sessions finish at 18:00 (6:00 pm	ו)	
	Day 2 (Thursday, Sep	otember 23)	
9:00	Wind financial model: Key risks; Key energy calculations, ratios and "go – no go" decision; and Structuring for lenders	Jami Hossain (InWEA, WinDForce)	60 min
10:00	Open Discussion: Financial model	Jami Hossain (InWEA, WinDForce)	30 min
10:30	Break	-	15 min
10:45	Market Development – EOI, bid process and tender evaluation for wind power projects	V. Subramanian (InWEA)	45 min
11:30	Open Discussion: Market Development	V. Subramanian (InWEA)	30 min
12:00	Break for Lunch		60 min
13:00	Introduction to Vendor Panel: What is the vendor role in project development	Pramod Jain (IWE)	15 min
13:15	Interactive Vendor Panel Discussion with Audience Participation, moderated by Pramod Jain (IWE)	2-4 top turbine vendors (TBD)	75 min
14:30	An EPC's View: How a wind power plant is developed from start to finish (case studies)	EPC(s) TBD	30 min
15:00	Open Discussion: Vendor and EPC	TBD	30 min
15:30	Break	-	15 min
15:45	Bank Presentation on Financing Wind Power Projects: Case Study	TBD: (Probably HSBC Sri Lanka)	45 min
	Open Discussion: Bank Presentation	ТВD	30 min

Day 3 (Friday, September 24)				
9:00	Site visit to Senok wind farm (including lunch, and transport to and from site)	Senok Group	390 min	
15:30	US Government's role in supporting wind power and clean energy development	Economic Affairs Officer from US Embassy/Consulate	15 min	
15:45	Short Term Potential and Opportunities for Wind Power in SARI Region	Michael Hajny (Tetra Tech)	15 min	
16:00	Workshop Closeout	SEA	15 min	

## SPEAKERS/PRESENTERS ORGANIZATIONAL RESPRESENTATION:

Asian Development Bank (ADB) Ceylon Electricity Board (CEB) Det Norske Veritas (DNV) Singapore HSBC Sri Lanka Indian Wind Energy Association (InWEA) Innovative Wind Energy, Inc. (IWE) National Renewable Energy Laboratory (NREL) Senok Group Sustainable Energy Authority (SEA) Suzlon Tetra Tech United States Agency For international Development (USAID) US Embassy/Consulate in Colombo WinDForce Management Services

USAID South Asia Regional Initiative for Energy (SARI/Energy) Website: www.SARI-Energy.org